Billigt Brændstof

Her kan du få billigt brændstof til din bil og dit oliefyr

Med en kurs på 7,44 kroner per Euro, så er literprisen: 849×7,44/1000 = 6,32 kroner

Kan man blande sprit i benzinen?

Svaret er et klart JA. Den kan man og det gør men i Sverige. Her kan du købe E85, som er en blanding af 85% ethanol og 15% benzin. Der producers specielt højtkomprimerede biler der kan udnytte det høje oktantal på 104 fuldt ud. Men helt almindelige biler kan sagtens køre med et langt højere indhold af ethanol der er i den oktan 95 vi tanker på tankstationen. Bemærk at der står E10 på standeren og “pistolen”.

Personlige erfaringer

Jeg har selv tanket E85 i sverige på en Peugeot 208 og på en Suzuki Grand Vitara V6. 30-50% ethanol gik fint. Bilerne kørte fantastisk.

Energiindholdet i ethanol er lidt lavere end i benzin. Men eftersom E85 koster mindre end benzin, så er der fuld kompensation.

Er det farligt?

Ikke særligt. På nogle biler – især ældre – kan der være en risiko for at gummislanger og pakninger kan blive opløst af alkoholen. Men det kan jo meget nemt fixes. Svenskerne blander flittigt almindeligt benzin med E85. Tanker man halvt af hvert, så får man et ethanol-indhold på 42,5%.
Ved hjælp af en lommeregner kan hurtigt beregne hvilket blandingsforhold der giver den ethenolprocent man ønsker.

Ethanol er godt for klimaet, miljøet og folkesundheden

Ethanol har den kemiske formel C2H5OH og det forbrænder helt rent og partikelfrit. Det skyldes bla.a. at det indeholder noget af den ilt der medgår til forbrændingen og har et højt brintindhold.

Halvdelen af al den benzin vi bruger kunne lynhurtigt erstattes med ethanol, som jo er plantebaseret og dermed CO2-netralt. Ethvert kulstofatom der er i ethanol er trukket ud af atmosfæren som følge af fotosyntesen. Ethanol er dermed ren solenergi.

Der er i princippet ingen biologiske processer der øger CO2-indholdet i atmosfæren. At atmosfærens CO2-indhold er steget og delvis blokerer for den langbølgede infrarøde stråling jorden afgiver, skyldes at vi graver og pumper kulstofholdige stoffer op til overfladen og brænder dem af. Forbrænding = iltning. En CO2-afgift på landbrug er blot en skjult skat på mad.

Hvorfor kan man ikke købe E85 i Danmark?

Det er vel bare en dum politisk beslutning, som så mange andre.

Måske fordi danske politikere gerne vil være gode venner med olieindustrien. Som Troels Lund Poulsen, der engang fik et guldur forærende af en araber.

At ethanol hæver oktantallet, det vidste man også dengang man tilsatte bly til benzinen. Man valgte bly af hensyn til olieindustrien. I tilfældet E10 mister olieindustrien jo 10% af deres omsætning til landbruget. Sørgeligt men sandt.

Her kan du læse om klodens største miljø-skurk – manden der fik den “geniale” idé at tilsætte bly til benzinen i form af tetraethyl. 

Vi mennesker har længe vidst at bly er giftigt. I det  gamle Rom brugte man bly til at tætne akvædukterne. Det var en dårlig idé.



Måske ville nogen synes at brug af alkohol til motordrift ville være en hån mod den grønlandske befolkning. Ethanol er nemlig fuldstændig det samme som den alkohol der findes i alkoholiske drikke.

Methanol er også en mulighed

Se en interessant artikel i Jyllandsposten

Høje afgifter på biobrændsel er et problem

Afgifter på biobrændsel bør nedsættes eller helt fjernes.